Volby 2010

Jediným zodpovědným průzkumem veřejného mínění je sázková kancelář. Ta jediná zodpovědně vsadí své vlastní prostředky, proti prostředkům sázejících a její jedinou snahou, není získat další polostátní zakázku, ale vyhrát onu sázku.

Při pohledu na kurzy vypsané na vítězství „strany veřejného mínění“ (ČSSD = 1 : 1,03) mám v sobě neskutečnou míru pesimismu. Jako sportovec umím prohrávat, pokud se hraje férovými prostředky. Milióny lidí v této zemi, ale bylo svědky demagogické, konfrontační a neskutečně nákladné, předvolební kampaně sociálních demokratů mající jisté totožné prvky s kampaní předválečné Sudetendeutsche Partei, SdP (neformálně označovaná jako henleinovci), v letech před podepsáním Mnichovské dohody. Například dne 17.října 1937 došlo k takzvanému Teplickému incidentu, kdy K.H. Frank zinscenoval potyčku s třemi policisty, což bylo zneužito nacistickou propagandou jako útok proti poslanci. 15.května o 73 let později, taktéž v Teplicích mělo dojít k zinscenovanému napadení manželky moci-chtivého předsedy této strany Petry Paroubkové a stejnou mírou propagandy to mělo napomoci k vítězství této populistické strany, rozdmychávající v této zemi třídní boj. Adolf Hitler se stal kancléřem v roce 1932 a o dva roky později kandidoval neúspěšně na prezidenta. I zde se nabízí jistá paralela.

Komunisté se k moci dostali násilným pučem, ale Jiří Paroubek se s nejvyšší mírou pravděpodobnosti, podobně jako Adolf Hitler, dostane k moci demokratickou cestou. A zde si kladu otázku jak je to možné, že se oběma politikům podařilo takto obratně využít hospodářské krize k nástupu k moci?

V tento moment již chápu pocity československých vojáku opouštějících pohraničí bez možnosti se spravedlivě bránit.

Když jsem ale viděl podobně nízké kurzy stejné sázkové kanceláře na vítězství Ruských hokejistů na mistrovství světa v ledním hokeji, dává mi to alespoň teoretickou naději že to v této zemi nakonec dobře dopadne. Že se hlupák nestane králem a že pohádka o království s pečenými holuby skončí jak si zaslouží. Pojďme zkusit, podobně jako naši hokejisté, zase hrát jako tým. Takže já ještě neházím flintu do žita a v pátek půjdu do své volební místnosti a Jiřímu Paroubkovi tam svou volbou nepřímo nakopu prdel…

Copyright © 2021,Miroslav Kapoun. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování, distribuce nebo tisk materiálů zveřejněných na tomto serveru.