Zbrojní průkaz

Moje touha zkusit občas zdolat nějakou překážku, mne dříve nebo později musela dovést před otázku získání zbrojního průkazu. Následující popis jeho získání neberte jako návod, ale spíše jako úvodní čtení pro někoho, kdo se myšlenkou získání zbrojního průkazu také zabývá.
 
Každý totalitní režim začíná omezením, nebo zákazem držení zbraní u svých občanů, ze kterých má přirozeně strach. Postupovali tak nacisté, komunisté i představitelé evropské unie (Lenin, Hitler, Mao C´Tung i eurokomisařka Cecilia Malmströmová). Proto jsem se domníval a domnívám, že už moc času nezbývá.
 
 
Vše začalo čtrnáctidenním intenzívním biflováním následujícího materiálu: 
 
  • zákon 119/2002 sb. o střelných zbraních a střelivu, 
  • trestní zákoník, 
  • zákon 156/2000 Sb. o ověřování střelných zbraní a střeliva, 
  • vyhláška 384/2002 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o zbraních, 
  • vyhláška 369/2002 Sb., kterou se stanoví postup Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, 
  • vyhláška 371/2002 Sb., kterou se stanoví postup při znehodnocování a ničení zbraně, střeliva a výrobě jejich řezů, 
  • vyhláška 493/2002 Sb. o posuzování zdravotní způsobilosti k vydání zbrojního průkazu, 
  • vyhláška 494/2002 Sb., o podmínkách skladování, přechovávání a zacházení s černým loveckým prachem, bezdýmným prachem, zápalkami a střelivem
  • V neposlední řadě nařízení vlády 338/2002 Sb. - o technických požadavcích pro zabezpečení přechovávaných zbraní nebo střeliva a o podmínkách skladování. 
  • K tomu jako bonus a relaxační cvičení základy zdravotnického minima. 
 
Naučit se to s maximálně jednou možnou chybou z 30 otázek byl pro mne opravdu tvrdý oříšek, ale možná mladším a otevřenějším hlavičkám to půjde snáze. Mým trenažérem byl v tomto ohledu server ZbraneKvalitne.cz.
 
Po tomto teoretickém testu následuje asi 40 minutový rozhovor se zkušebním komisařem nad tématy: popis částí zbraně, rozebrání zbraně, možné závady na zbrani a odhalení jejich příčin, bezpečná manipulace a popis jednotlivých nábojů. K dispozici byla malorážka, broková kozlice a krátká kulová CZ 85 COMBAT, ráže 9x19mm Luger. 
 
Pro člověka nepolíbeného zbrojním průmyslem, který se ze zbraní setkal pouze 2x u kolotočů a pak v období dětských her, s jejich plastovými imitacemi, byla i tato část poměrně náročná. Touto cestou bych rád poděkoval lidem na střelnici ARMY ARMS, kde jsem je postavil před nelehký úkol, během cca 5 sezení mě vysvětlit základy nutné pro absolvování zkoušky o odborné způsobilosti.
 
Posledním bodem je nástřel z krátké zbraně, kde z 5 ran musíte trefit alespoň 4x terč. 
 
Poté musíte absolvovat návštěvu lékaře, který vám potvrdí, že jste fyzicky i duševně zdráv. 
 
Na samotný závěr následuje návštěva Policie ČR, což by vydalo na samostatný článek, kde vám do měsíce zhotoví kartičku zatavenou v plastu, která vás opravňuje držet zbraň. 
Podmínkou nutnou je samozřejmě bezúhonnost a spolehlivost dle § 22 a § 23 zákona o zbraních a věková hranice 21 let.
 
Cenové náklady cca €150 pro skupiny A, B a E
 
Si vis pacem, para bellum!

Copyright © 2021,Miroslav Kapoun. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování, distribuce nebo tisk materiálů zveřejněných na tomto serveru.